Yazın kuruyemiş tüketimi artıyor

Türk toplumunun en sevdiği keyif ürünü olarak öne çıkan ay çekirdeğinin tüketiminin, yaz aylarında en üst seviyeye ulaştığı belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2012 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz aylarında açık havada daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte ay çekirdeği tüketiminin kış aylarına göre yüzde 50 artış gösterdiği kaydedildi. Mayıs ayında yükselmeye başlayan ay çekirdeği tüketiminin, temmuz ve ağustos aylarında üst noktaya çıktığı belirtildi. Ay çekirdeği, Türk insanının en çok tükettiği keyif ürünleri arasında yer alıyor. Ülkemizde yılda ortalama 110 bin ton ay çekirdeği tüketiliyor. Tüm kuruyemiş tüketiminin yüzde 40'ı ay çekirdeğinden oluşuyor. Türkiye'de kişi başına yılda 1,5 kilogram çekirdek çitleniyor. Bu ürünün herkesin her zaman alabileceği ölçüde ekonomik ve her yerde bulunabiliyor olması, yoğun tüketimi pekiştiriyor.

SAHİLLER TUZLU ÇEKİRDEK SEVİYOR

Kuruyemiş şirketlerinin araştırmasına göre, Türkiye'nin sahil ve sahile yakın bölgelerindeki insanların normal tuzlanmış ay çekirdeği ürünlerini tercih ederken, iç bölgelerdekiler ise daha az tuzlu çekirdek yemeyi tercih ediyor. Yine araştırmaya göre, bilinenin aksine keyiflik ay çekirdeğinin Trakya'dan değil, daha çok Orta ve Güneydoğu Anadolu'dan temin ediliyor. Bu bağlamda, Trakya'daki ay çekirdeğinin ise ağırlıklı olarak yağ yapımında kullanılıyor.

ÇİTLEMEYİ SEVİYORUZ

Soğuk aylarda evlerde de sıkça tüketilmesine karşın, yaz aylarında açık havada daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte ay çekirdeği tüketiminde ciddi yükselme meydana geldiği kaydedildi. Papağan Kuruyemiş Genel Müdürü Rüstem Karakaya, Türk insanın çekirdek çitlemeyi çok sevdiğini söyledi. İnsanların en çok açık havada bu keyfi yaşamayı sevdiğinin altını çizen Karakaya, dolayısıyla özellikle mayıs ayı ile birlikte ay çekirdeği tüketiminde yükselme yaşandığını dile getirdi. Tüketimin, yaz aylarında üst noktalara ulaştığını dikkat çeken Karakaya, temmuz ve ağustos aylarında, kış aylarına göre yüzde 50 daha fazla ay çekirdeği tüketildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber